Top 10 største og mest populære tyske byer (i 2023)

Tyske byer

1. Berlin (3.520.000)
2. Hamborg (1.790.000)
3. München (1.450.000)
4. Køln (1.060.000)
5. Frankfurt am Main (733.000)
6. Stuttgart (625.000)
7. Leipzig (560.000)
8. Bremen (557.000)
9. Nürnberg (509.000)
10. Hannover (532.000)

Guide til de 10 største tyske byer med de mest populære seværdigheder.

I Tyskland finder man en masse dejlige byer, som hver især har noget unikt at tilbyde besøgende. Det kan være alt fra historiske seværdigheder og charmerende gamle bycentre til trendy barer og restauranter. Her kommer vi med en liste over de 10 mest populære byer blandt udenlandske turister. Dermed er dette en perfekt guide for dig, der overvejer at tage på ferie i Tyskland.

1. Berlin

Indbyggertal: 3.520.000
Officiel turistbureau: www.visitberlin.de

Berlin er en by med en rig historie, fuld af interessante ting at se og gøre. Uanset om du er interesseret i kunst, kultur, mad eller natteliv, er der noget for enhver smag i Berlin. Her er 5 ting, som du skal opleve, når du besøger denne pulserende by.

Besøg mindesmærket for Berlinmuren

Berlinmuren var et symbol på den kolde krig og opdelingen mellem Øst- og Vesttyskland. Muren blev ødelagt i 1989, men en del af den er blevet bevaret som et mindesmærke. Mindesmærket omfatter et informationscenter, hvor du kan lære mere om murens historie og dens fald.

Se Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er et af de mest ikoniske vartegn i Tyskland. Porten blev bygget i det 18. århundrede og er blevet restaureret til sin oprindelige pragt. Den er nu et symbol på fred og sammenhold.

Rundvisning i rigsdagsbygningen

Rigsdagsbygningen er hjemsted for det tyske parlament. Bygningen blev alvorligt beskadiget under Anden Verdenskrig, men er siden blevet restaureret. I dag kan du tage en rundvisning i bygningen og lære om den tyske politiks historie.

Besøg Museumsøen

Museumsøen er hjemsted for 5 verdensberømte museer. Museerne dækker en bred vifte af emner, herunder kunst, historie og kultur. Hvis du er interesseret i at lære mere om Berlins fortid, så skal du besøge Museumsøen.

Prøv autentisk tysk mad

Ingen tur til Berlin ville være komplet uden at prøve noget autentisk tysk køkken. Der er mange gode restauranter at vælge imellem, men nogle traditionelle retter, som du skal prøve, omfatter schnitzel, kringler og spätzle.

2. Hamborg

Indbyggertal: 1.790.000
Officiel turistbureau: www.hamburg.com

Hamborg er en smuk by beliggende i det nordlige Tyskland, som ofte bliver overset af turisterne. Byen er beliggende ved Elben og er kendt for sine kanaler, parker og utraditionelle arkitektur. Her er en kort guide, der kan hjælpe dig med at planlægge din rejse.

Det bedste tidspunkt at besøge Hamborg er mellem maj og september, når vejret er varmt og solrigt. Men hvis du ønsker at undgå menneskemængderne, er april eller oktober måske en bedre mulighed for dig. Husk på, at mange af byens attraktioner er udendørs, så du skal planlægge din tur efter vejret.

Hamborg har ingen mangel på ting at se og gøre. Hvis du er interesseret i historie, skal du sørge for at besøge Altonaer Museum eller Hamburger Kunsthalle. Hvis du vil have en dosis natur, kan du gå en tur gennem et af byens mange grønne områder som Planten un Blomen Park eller Ohlsdorf kirkegård.

Hamborg er kendt for sine fisk og skaldyr, så sørg for at prøve nogle af de lokale specialiteter som Labskaus eller Finkenwerder Scholle, mens du er i byen. Hvis du leder efter et sted at få en drink, kan du tage til Sternschanze, hvor du finder utallige barer og pubber, der serverer tysk øl og cider. Uanset dit budget eller din smag vil du kunne finde noget at spise eller drikke i Hamborg, der passer til dine behov.

Uanset om du er interesseret i historie eller natur, mad eller drikke, så har Hamborg noget for enhver smag. Denne charmerende tyske by bør helt sikkert stå på din rejseliste.

3. München

Indbyggertal: 1.450.000
Officiel turistbureau: www.muenchen.de

München er en by fuld af overraskelser. Fra de verdensberømte ølhaller til de smukke parker, der er noget for enhver smag i denne tyske perle. Her er en guide til nogle af de bedste attraktioner, som München har at byde på.

Ingen rejse til München ville være komplet uden et besøg i dens gamle bydel (Altstadt). Denne historiske bydel er hjemsted for nogle af byens mest ikoniske seværdigheder, herunder Marienplatz, Frauenkirche og Rathaus-Glockenspiel. En spadseretur gennem de smalle gader og maleriske gyder er en fantastisk måde at få en fornemmelse af, hvordan livet i München var for århundreder siden.

Den engelske have er en af de største byparker i Europa og er et fantastisk sted at slappe af efter en dag med sightseeing. Snup en kaffe og en kringle fra en af de mange caféer langs parken, og se på folk, mens både lokale og turister nyder det solrige vejr. Husk at tjekke surfforholdene ved Eisbachwelle, inden du tager afsted; denne menneskeskabte bølge i floden Isar har tiltrukket surfere fra hele verden siden 1972!

For dem, der er interesseret i at lære mere om Münchens kongelige historie, er et besøg i Münchner Residenz et must. Dette overdådige palads blev bygget i 1385 og fungerede som sæde for de bayerske herskere i århundreder. I dag huser det flere museer med samlinger, der spænder fra gammel egyptisk kunst til musikinstrumenter fra hele verden. Der er også en vidtstrakt barokhave, som er en spadseretur værd.

4. Køln

Indbyggertal: 1.060.000
Officiel turistbureau: www.cologne-tourism.com

Køln er en smuk by med en rig historie. Der er mange ting at opleve, så det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Derfor har vi sammensat en liste over de 10 bedste seværdigheder i Køln, som du ikke vil gå glip af.

Kölner Dom

Denne gotiske katedral er et af de mest besøgte seværdigheder i Tyskland. Den er også sæde for ærkebiskoppen af Køln. Katedralens ydre er dekoreret med indviklede stenudskæringer. Hvis du er frisk på en lille trappetur, så kan du bestige de 533 trin til toppen af det sydlige tårn, hvorfra du har en fantastisk panoramaudsigt over byen og floden Rhinen.

Römisch-Germanisches Museum

Dette museum indeholder en omfattende samling af romerske artefakter fra byens tid som romersk forpost, herunder skulpturer, mosaikker og keramik. Museet ligger lige ved siden af Kölner Dom.

Das Schokoladenmuseum

Som du måske forventer ud fra navnet, handler dette museum om chokolade! Her kan du lære om chokoladens historie, se hvordan chokolade fremstilles, og endda lave din egen chokoladebar. Der er også prøvesmagninger, hvor du kan prøve forskellige typer chokolade fra hele verden.

Groß Sankt Martin

Denne romanske kirke fra det 11. århundrede er en af de ældste i Koln. Den blev hårdt beskadiget under Anden Verdenskrig, men er siden blevet restaureret. Kirkens højdepunkt er dets storslåede rosevindue, som stammer fra 1250.

Praetorium

Et imponerende arkæologisk monument, som engang var hovedkvarter for den romerske guvernør i Køln. Praetorium ligger på toppen af en bakke med udsigt over Rhinen og omfatter et amfiteater, og et tempel dedikeret til Merkur, den romerske gud for blandt andet handel.

Wallraf-Richartz-Museum

Dette museum rummer en imponerende samling af middelalder- og renæssancekunst, samt værker af nogle af impressionismens mest berømte malere som Monet, Renoir og Cezanne.

Rheinauhafen

Dette ombyggede havneområde er nu hjemsted for trendy restauranter, caféer og barer, samt nogle ikoniske bygningsværker såsom Kranhäuser.

Hohenzollernbrücke

Denne bro spænder over Rhinen og giver en spektakulær udsigt over både Køln Domkirke og Lindenau skibsmuseum, der ligger på flodbredden nedenunder. Broen er også dekoreret med kærlighedslåse, som par har efterladt for at erklære deres kærlighed til hinanden.

Alter Markt

Den gamle markedsplads i Kølns historiske centrum er omgivet af smukke bindingsværksbygninger med caféer, restauranter og butikker, der sælger alt fra håndlavede chokolader til traditionelle tyske souvenirs. I december kommer pladsen til live med julemarkeder, hvor der sælges årstidens mad og drikke, julepynt og håndlavede gaver.

Kölner Philharmonie

Denne markante koncertsal, designet af Busmann + Haberer, åbnede sine døre i 1986. Her kan du opleve et bredt udvalg af klassiske koncerter, operaer og balletter. Der tilbydes også rundvisninger med guide, hvis du vil vide mere om dette moderne arkitektoniske mesterværk.

5. Frankfurt am Main

Indbyggertal: 733.000
Officiel turistbureau: www.frankfurt-tourismus.de

Frankfurt er Tysklands finansielle hovedstad. Byen ligger ved floden Main, heraf navnet Frankfurt am Main. Men Frankfurt er mere end blot banker og kontorer. Byens kunst- og kulturscene har meget at byde på, og der er masser af grønne områder at slappe af i.

Zoo Frankfurt

Dyreelskere vil helt sikker være imponerede over Frankfurts zoologiske have, som huser over 4.500 dyr fra 600 forskellige arter. Haven er især kendt for sit program for artsbevarelse, og de har haft stor succes med at bevare truede dyrearter. Så hvis du har lyst til at se nogle sjældne dyr, er det her du skal tage hen.

Senckenberg Museum

Dette museum er et af Europas største naturhistoriske museer. De opbevarer mere end 60 millioner fossil- og planteprøver. Hvis vejret ikke er til at være udenfor, kan dette museum underholde dig i timevis.

Alte Oper

Alte Oper i Frankfurt er et smukt gammelt operahus, som blev bygget mellem 1873 og 1880. Bygningen blev hårdt beskadiget under Anden Verdenskrig, men den er siden blevet restaureret og er nu hjemsted for Frankfurts opera og ballet. Operahuset er berømt for sin fremragende akustik, og det er ofte vært for verdensberømte kunstnere.

Mange berømte sangere og dansere har optrådt på Oper Frankfurt, bl.a. Maria Callas, Placido Domingo og Rudolf Nurejev. Operahuset er også vært for en række internationale festivaler hvert år, såsom Frankfurt Opera Festival og den internationale dansefestival.

6. Stuttgart

Indbyggertal: 625.000
Officiel turistbureau: int.stuttgart-tourist.de

Stuttgart er hovedstaden i Baden-Württemberg i det sydvestlige Tyskland. Stuttgart er den 6. største by i Tyskland med et indbyggertal på omkring 600.000 mennesker. Stuttgart ligger ved floden Neckar.

Der er masser af ting at lave i Stuttgart uanset dine interesser. Hvis du er fan af biler, skal du sørge for at besøge Mercedes-Benz-museet og Porsche-museet. Kunstelskere vil nyde Staatsgalerie Stuttgart, som huser en af de vigtigste kunstsamlinger i Tyskland. Naturelskere vil sætte pris på de mange grønne områder i byen, herunder Schlossgarten, Rosensteinpark og Killesbergpark. Hvis du vil lære mere om Stuttgarts historie, kan du besøge Landesmuseum Württemberg eller Schloss Hohenheim.

Hvad man kan spise og drikke i Stuttgart?

Stuttgart er kendt for sit traditionelle schwabiske køkken, der omfatter retter som Maultaschen (en slags ravioli) og Spätzle (en slags ægnudler). Hvis du vil have noget lidt mere sødt, kan du prøve Schwarzwälder Kirschtorte (en kirsebærkage). Når det kommer til drikkevarer, bør du prøve en af de lokale vine fra de nærliggende vingårde eller nyde en øl på et af Stuttgarts mange bryggerier.

Uanset om du er interesseret i biler, kunst eller historie, er der noget for enhver smag i Stuttgart, så sørg for at tilføje denne tyske by til din rejseliste!

7. Leipzig

Indbyggertal: 560.000
Officiel turistbureau: www.leipzig.travel

Leipzig er en kulturby i det østlige Tyskland. Byen har et fantastisk udvalg af attraktioner, som turister kan udforske. Her er nogle af de mest populære ting du kan lave i Leipzig.

Besøg Völkerschlachtdenkmal

Dette 91 meter høje monument blev bygget for at markere 100-årsdagen for Slaget ved Leipzig. Det er gratis at besøge monumentet, og fra toppen kan du få en fantastisk udsigt over byen.

Tag på bådtur på Pleisse-floden

Dette er en afslappende og forfriskende måde at se nogle af Leipzigs vigtigste seværdigheder på. Bådbilletten koster ca. 12 euro pr. person.

Besøg Auerbachs Keller

Den næstældste restaurant i Leipzig blev berømt som et sted, hvor Johann Wolfgang von Goethe ofte drak, når han studerede i Leipzig.

Besøg Bach-Museum

Hvis du kan lide klassisk musik, bør du besøget dette museum, når du er i Leipzig. Her kan du lære alt om Johann Sebastian Bachs liv og musik. Museet ligger i Bosehaus på pladsen Thomaskirchhof.

Leipzig er en fantastisk by fuld af historie, kultur og attraktioner for enhver smag! Glem ikke at medbringe dit kamera, så du kan få nogle gode minder med hjem fra din ferie.

8. Bremen

Indbyggertal: 557.000
Officiel turistbureau: www.bremen.eu

Denne historiske by rummer alt fra ikoniske seværdigheder til museer i verdensklasse. Der er noget for enhver smag i Bremen. I denne guide tager vi et kig på nogle af de bedste ting du kan opleve, mens du er i byen.

Rathausplatz er det perfekte sted at starte din udforskning af Bremen. Dette store torv er hjemsted for en række vigtige bygninger, herunder rådhuset, katedralen og senatshuset. Det er også et fantastisk sted at kigge på folk eller få en bid mad på en af de mange caféer og restauranter, der ligger langs pladsen.

Et af de mest ikoniske vartegn i Bremen er rådhuset. Denne gotiske bygning stammer tilbage fra 1405 og er et must-see for enhver besøgende i byen. Brug noget tid på at beundre den komplekse facade, og gå derefter indenfor for at udforske det storslåede interiører. Rådhuset er hjemsted for en række museer, herunder Naturhistorisk Museum og Kunstmuseet.

Intet besøg i Bremen ville være komplet uden at se den berømte statue Die Bremer Stadtmusikanten. Denne bronzestatue forestiller fire dyr – et æsel, en hund, en kat og en hane. De fire dyr stammer fra et tysk eventyr af Brødrene Grimm. Eventyret fortæller historien om fire aldrende husdyr, som efter et liv med hårdt arbejde bliver forsømt og mishandlet af deres tidligere herrer. Til sidst beslutter de sig for at stikke af og blive bymusikere i Bremen.

9. Nürnberg

Indbyggertal: 509.000
Officiel turistbureau: tourismus.nuernberg.de

Nürnberg er en smuk by i Bayern i Tyskland, som er rig på historie og kultur. Hvis du planlægger at besøge Nürnberg, er der et par ting, du bestemt ikke må gå glip af!

Reichsparteitagsgelände var hovedkvarter for det nazistiske parti under Det Tredje Rige. Selv om det nu er et ædrueligt minde om Tysklands mørke fortid, er det stadig et af de mest populære turistmål i Nürnberg. Besøgende kan udforske resterne af kongreshallen, hvor der blev afholdt nazistiske partimøder.

Nürnberger Burg er et must-see for enhver besøgende i byen. Borgkomplekset består af flere dele, heriblandt kejserborgen, som blev bygget i det 11. århundrede, og borgmesterborgen, som blev bygget i det 13. århundrede. Besøgende kan udforske alle dele af slottet og lære om dets fascinerende historie.

10. Hannover

Indbyggertal: 532.000
Officiel turistbureau: www.visit-hannover.com

Hannover er hovedstaden i Niedersachsen i det nordlige Tyskland. Byen er bedst kendt for sine udstillinger og messer, herunder den årlige computermesse CEBIT og Hannover-messen, verdens største industrimesse. Andre bemærkelsesværdige attraktioner er Herrenhausen-haverne, det nye rådhus og Leibniz-huset. Med så meget at se og gøre er Hannover et godt weekendophold eller en længere feriedestination. Her er nogle af de bedste ting at foretage sig i Hannover.

Herrenhäuser Gärten er et kompleks af haver beliggende i Herrenhausen, en bydel i Hannover. Haverne omfatter fire store haver: Großen Garten, Berggarten, Georgengarten og Welfengarten, samt slottet Welfenschloss. Den store have har symmetrisk udformede blomsterbede, springvand, vandfald, skulpturer og adskillige imponerende bygninger, herunder Grottepavillonen og Herkulespavillonen.

Neues Rathaus er en neo-renæssancebygning, der blev opført mellem 1901 og 1913. Besøgende kan tage på en guidet rundvisning i bygningen for at lære om dens historie og arkitektur eller nyde udsigten over byen fra rådhusets tårn.

Leibnizhaus er en historisk bygning i det centrale Hannover. Huset er oprindeligt fra 1499, men fra 1698 til 1716 husede bygningen den fremtrædende tyske filosof og matematiker Gottfried Wilhelm Leibniz. Det er herfra at huset har fået sit navn. I dag fungerer Leibniz-huset som et museum, der er dedikeret til Leibniz’ liv og arbejde med udstillinger om hans filosofi, matematik, videnskab, politik og kunstsamling.

Tyske byer

1. Berlin (3.520.000)
2. Hamborg (1.790.000)
3. München (1.450.000)
4. Køln (1.060.000)
5. Frankfurt am Main (733.000)
6. Stuttgart (625.000)
7. Leipzig (560.000)
8. Bremen (557.000)
9. Nürnberg (509.000)
10. Hannover (532.000)