Oplev Borussia Dortmund LIVE på Signal Iduna Park

24. juni 2024

Fodboldrejser til Dortmund er et studie af tysk fodboldkultur og et must for alle fodboldfans.

Byen, som er hjemsted for en af Europas mest passionerede klubber, Borussia Dortmund, byder på en unik oplevelse, der kombinerer sportslig intensitet med kulturel rigdom. Fra at stå blandt den gulklædte hær i “Die Gelbe Wand” til at udforske byens rige industrihistorie, er en tur til Dortmund en oplevelse, som enhver fodboldfan bør indskrive i deres kalender.

Byen er en blanding af tradition og det moderne

Dortmund er beliggende i Ruhr-distriktet, en region kendt for sin industrielle fortid. Engang kendetegnet ved kulminer og stålfabrikker, har byen gennemgået en transformation til en pulserende metropol med en rig kulturel scene. Ved første øjekast kan Dortmund fremstå som en typisk tysk by, men den gemmer på en varme og gæstfrihed, som straks mærkes ved ankomsten.

Historisk set har Dortmund været et vigtigt knudepunkt for handel og industri. Byens centrum, som blev genopbygget efter ødelæggelserne under Anden Verdenskrig, byder på moderne arkitektur, shoppinggader og historiske bygninger. Blandt de mange attraktioner finder man Westfalenpark, som er et grønt åndehul i byens hjerte, og Dortmunder U, et tidligere bryggeri omdannet til et kulturelt centrum med kunstudstillinger og panoramisk udsigt over byen.

Westfalenstadion / Signal Iduna Park

Ingen fodboldrejse til Dortmund er komplet uden et besøg på Signal Iduna Park, tidligere kendt som Westfalenstadion. Stadionet, som kan huse over 81.000 tilskuere, er en af de største og mest ikoniske i Europa. Med sine stejle tribuner og intense atmosfære er det ofte beskrevet som en katedral for fodbold.

Det mest ikoniske træk ved stadionet er uden tvivl “Die Gelbe Wand” – den sydlige tribune, der kan rumme op til 25.000 stående tilskuere. Denne mur af passionerede fans, klædt i klubbens karakteristiske gule farver, er kendt for at skabe en uforglemmelig atmosfære. Når de synger klubbens hymne “You’ll Never Walk Alone”, kan man mærke vibrationen gennem hele stadionet. Det er en oplevelse, der efterlader selv de mest hærdede fodboldtilhængere med gåsehud.

Billetter og kampdage

At sikre sig Dortmund-billetter kan være en udfordring, især til topkampe mod rivaler som Bayern München eller Schalke 04. Det anbefales at planlægge i god tid og at benytte klubbens officielle hjemmeside (www.bvb.de/tickets) til køb af billetter. Der findes også autoriserede rejsebureauer, som tilbyder pakkeløsninger inklusiv billetter, overnatning og transport.

Kampdage i Dortmund er en fest i sig selv. Byen emmer af spænding og forventning, som mærkes overalt fra de lokale pubber til metrostationerne, hvor fans samles for at tage til stadion. De lokale barer og caféer er fyldt med supportere, der deler deres passion for klubben. At deltage i denne præ-kamp atmosfære er en del af oplevelsen og giver et dybere indblik i, hvad Borussia Dortmund betyder for sine fans.

Dortmund – udover fodbolden

Mens fodbolden er centrum for de fleste rejser til Dortmund, er der meget mere at opleve i byen. For kulturinteresserede byder Dortmund på et væld af museer, kunstgallerier og historiske steder. Dortmunds industrihistorie kan opleves på Deutsche Arbeitsschutz Ausstellung (DASA), et museum dedikeret til arbejdstagerbeskyttelse og arbejdsforhold, eller Zollern II/IV, en tidligere kulmine nu omdannet til et museum.

Kunstelskere kan besøge Museum Ostwall, som er kendt for sin samling af moderne kunst og udstillinger, der spænder fra expressionisme til avantgarde. Dortmunds rige musikscene, med alt fra klassisk musik i Konzerthaus Dortmund til moderne koncerter og festivaler, sikrer, at der altid er noget at opleve, uanset ens interesser.

Byens madscene

Ingen rejse til Dortmund er komplet uden at smage på byens kulinariske tilbud. Som en del af Ruhr-området har Dortmund en rig tradition for solid, tysk mad. Traditionelle retter som “Sauerbraten” (marineret oksesteg) og “Westfälischer Grünkohl” (grønkål med pølse og bacon) er must-try for enhver besøgende. Byens bryggeritradition kan opleves på pubber og bryggerier, hvor lokalt brygget øl serveres til tørstige fodboldfans.

For dem, der søger internationale smagsoplevelser, har Dortmund en mangfoldig madscene med alt fra italienske trattoriaer til asiatiske fusionsrestauranter. Markthalle Dortmund er et fantastisk sted at opleve lokale delikatesser og friske råvarer fra hele regionen. Uanset hvad du vælger, er Dortmunds gastronomi en smagsoplevelse, der kombinerer tradition med moderne innovation.

Hvor skal du bo?

Når det kommer til overnatning, byder Dortmund på et bredt udvalg af muligheder, der passer til alle budgetter. Fra luksushoteller som l’Ostello Deluxe Dortmund, som tilbyder udsøgt komfort og central beliggenhed, til mere økonomiske valg som de mange hostels og budgethoteller spredt over hele byen.

For de, der ønsker at være tæt på stadion, er der flere hoteller i nærheden af Signal Iduna Park, som tilbyder nem adgang til kampene. Alternativt kan man vælge at bo i byens centrum, hvor man har let adgang til restauranter, butikker og offentlige transportmuligheder.

Transport: Sådan kommer du rundt i Dortmund

Dortmund har et effektivt og veludviklet offentligt transportsystem, som gør det nemt at komme rundt i byen. Metroen, kendt som U-Bahn, og de lokale tog, S-Bahn, er pålidelige og dækker alle de vigtigste områder i byen, inklusiv transport til og fra Signal Iduna Park.

For internationale besøgende er Dortmunds lufthavn, Dortmund Airport, en bekvem indgang til byen, med forbindelser til mange større europæiske byer. Derfra kan man tage busser eller tog ind til byens centrum. For dem, der rejser fra andre dele af Tyskland, er Dortmund også godt forbundet med Deutsche Bahn, det nationale jernbaneselskab.

Fodboldkulturen i Dortmund

At forstå Borussia Dortmunds fodboldkultur kræver en dyb neddykning i byens ånd. Klubben, ofte forkortet BVB (Ballspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund), har en lang og stolt historie, som går tilbage til 1909. Klubben har oplevet både triumfer og tragedier, men gennem alt har fansenes støtte aldrig vaklet.

Denne passion er tydelig i hele byen, fra de lokale graffitier, der hylder klubben, til de mange butikker, der sælger BVB-varer. Fansene er kendt for deres loyalitet og engagement, og det er ikke ualmindeligt at se folk iført klubbens trøjer overalt i byen, uanset om det er kampdag eller ej.

En anden central del af fodboldkulturen i Dortmund er klubbens ungdomsakademi, kendt som “Die Knappenschmiede”. Dette akademi har produceret mange talentfulde spillere gennem årene, herunder nogle af verdens bedste, som Marco Reus og Mario Götze. At se en kamp med ungdomsholdene kan også være en givende oplevelse, da det giver et glimt af klubbens fremtidige stjerner.

Fodboldrejser til Dortmund er en chance for at opleve en by og en kultur, der er dybt forbundet med fodboldens verden. Fra den elektriske atmosfære på Signal Iduna Park til de kulturelle og kulinariske oplevelser i byen, er Dortmund en destination, der appellerer til både hardcore fodboldfans og almindelige rejsende.

Med dens rige historie, passionerede fans og venlige befolkning, vil en tur til Dortmund efterlade dig med minder, der varer livet ud. Om du er en trofast BVB-fan eller blot søger at opleve magien ved tysk fodbold, er Dortmund det perfekte sted at begynde din rejse.